Big changes have come to Genealogy.com — all content is now read-only, and member subscriptions and the Shop have been discontinued.
 
Learn more


Chat | Daily Search | My GenForum | Community Standards | Terms of Service
Jump to Forum
Home: Regional: Countries: Montenegro Genealogy Forum

Post FollowupReturn to Message ListingsPrint Message

Re:RELATED?
Posted by: Uros Vitas Date: July 04, 2001 at 07:46:23
In Reply to: Old Montenegro,1600, Vitasojevici by Donna Vitasovic of 571

Draga Donna,

Rodjen sam, zivim i studiram u Beogradu. Pre oko godinu dana ozbiljnije sam se zainteresovao za porodicno poreklo, i otprilike tada i procitao tvoju poruku na ancestry Iz, meni, jos uvek nejasnih razloga, reply funkcija tamo nije radila, pa ti se stoga ovde obracam uz pretpostavku realnih mogucnosti da imamo zajednicke korene.
Moja porodica je, kako kaze otac, poreklom iz Like, tacnije iz sela "Vitasi", na reci Mreznici, 40 km od Hrvatskih Karlovaca, odakle smo se jos pre I Svetskog Rata doselili u Srbiju. Otac je rodjeni beogradjanin, a deda je iz sela Belegis, u Vojvodini.
Inace, prica o poreklu iz Like je siroko rasprostranjena medju Vitasima, mada, najstariji poznati podaci ukazuju na to da je prapostojbina Vitasa ipak u Crnoj Gori. Ne tako davno, ljubaznoscu jednog naseg prezimenjaka, inace univerzitetskog profesora, dosao sam u posed jednog teksta, koji svedoci, veoma detaljno, o zivotu nasih predaka (Vitasa) u vremenu od pre oko 300 godina, na podruciju Balkana. Pored Vitasa, tu su podaci i o Dosenima, koji su, sudeci po tekstu, nasi tradicionalni kumovi, a kasnije i rodjaci. U ovu tvrdnju, kao i u njenu cvrstocu, uverio sam se i u toku komunikacije sa nekim nasim inostranim "prezimenjacima", i to pre svega iseljenika, koji su mi posvedocili da kontakti u inostranstvu (hrvatska, america...), zaista postoje.
Sto se tice mojih kontakata sa inostranim "prezimenjacima", pored nasih (poreklom), postoji i veliki broj onih, koji su u pravom smislu stranci. U toku ovih godinu dana, kontaktirao sam mnoge, i cuo razlicite verzije porekla Vitasa. Mnoge od njih je realno moguce povezati, ali je za sada vise nego dovoljno da one ostanu samo verzije, kao baza nekom detaljnijem proucavanju.
Kao sto znas, jedna od, za nas, najinteresantnijih je i prica o poreklu iz Spanije (Carlos Vitas), a postoje i Litvanske varijante. Francusko poreklo je direktno proisteklo iz Spanskog (Po Carlosu) mada ga ne treba ikljuciti kao nezavisnu celinu. Mada se u svemu ovome ne pominje prezime Vitasovic, vec Vitas, moguce je da je ono upravo rezultat transformacija svojstvenim ovim prostorima. Inace, sa Carlosom sam jos u kontaktu, i mada se njegova istraga bazira iskljucivo na "jevrejskom" poreklu, opet je moguce da je to deo i nase pra istorije...Voleo bih da razmenimo sto je moguce vise informacija
Za detaljnije informacije kao i tekst "Pleme Vitasa" mozes da mi pises na email:

moonlightmagic@antwerpen.com *Puno Pozdrava*


Followups:

Post FollowupReturn to Message ListingsPrint Message

http://genforum.genealogy.com/montenegro/messages/185.html
Search this forum:

Search all of GenForum:

Proximity matching
Add this forum to My GenForum Agreement of Use
Link to GenForum
Add Forum
Home |  Help |  About Us |  Site Index |  Jobs |  PRIVACY |  Affiliate
© 2007 The Generations Network